Nieuws > Orthopedische technologen kunnen ziekenhuizen helpen ontlasten

Orthopedische technologen kunnen ziekenhuizen helpen ontlasten

Beroepsvereniging benadrukt belang van thuisverzorging 

Premier Wilmès kondigde dinsdag 17 maart strengere maatregelen aan die de infectie van de bevolking met het COVID-19 virus moeten remmen en de medische sector wat ademruimte moeten kopen. Hierbij kan de hulp van verschillende paramedische professionals nog een toegevoegde waarde betekenen. De Belgische Beroepsvereniging voor Orthopedische Technologieën benadrukt dat ook zij de druk op ziekenhuizen kunnen verlichten.

 

In tijden van een gezondheidscrisis wordt hun rol misschien niet benadrukt, maar bandagisten, orthesisten, prothesisten en orthopedische schoentechnologen kunnen evenzeer hun steentje bijdragen om de ongeziene nood aan medische hulp het hoofd te bieden. De zorg van orthopedische experts is gestoeld op moderne technologie, maar wordt ondersteund door een persoonlijke aanpak. De behandeling gebeurt op aanvraag van en in nauwe samenwerking met de behandelende geneesheer.

Tijdens deze crisis is het echter van kritiek belang om patiënten zoveel mogelijk thuis te laten behandelen. Hier hebben de orthopedische technologen een uitgesproken toegevoegde waarde. Bandagisten, bijvoorbeeld, hebben net zoals apothekers de kennis en de expertise om personen met een stoma of incontinentie bij te staan. Orthesisten kunnen worden ingezet om verschillende spoedgevallen (zoals  de orthese behandeling van fracturen van de onderste ledematen, wervelkolom) op te vangen en zo de schaarse ziekenhuisbedden vrij te maken voor de toestroom aan coronapatiënten.

Deze technologen worden op hun beurt bijgestaan door specialisten in orthopedisch schoeisel, prothesisten en experten in mobiliteitshulpmiddelen zoals een rolstoel. Xavier Berteele, voorzitter van het BBOT, stelt duidelijk: “Indien de bevolking de maatregelen van de autoriteiten respecteert, kan de gebundelde kracht van orthopedische technologen naast de geneesheren en hun teams een bijdrage leveren  zodat ziekenhuizen zich kunnen focussen op de actuele prioriteiten!”

;