Een autoaccident, een sportongeval, ziekte, ouderdom ... we lopen allemaal het risico ooit aangewezen te zijn op een rolstoel of andere hulpmiddelen om mobiel te blijven. Denk maar aan de triatlonatleet Marc Herremans: door een trainingsongeluk belandde hij van de ene dag op de andere in een rolstoel. Dankzij zijn wilskracht, maar ook dankzij de mogelijkheden van de moderne rolstoelen, kon hij de draad met zijn sport weer opnemen.

 


Soorten rolstoelen en andere hulpmiddelen voor mobiliteit:


Rolstoelen:

  • Duwrolstoel: heeft vier kleine wielen en kun je niet zelf voortbewegen. Bedoeld voor mensen met ernstige, vaak meervoudige handicaps.
  • Handbewogen rolstoel: breng je zelf in beweging via de grote hoepels die vastzitten aan de wielen. Om dagelijks, af en toe of tijdelijk te gebruiken.
  • Elektrische rolstoel: wordt aangedreven door een elektromotor en bestuur je via een joystick. Om binnen, buiten of off road te gebruiken.
  • Speciale rolstoelen: kinderrolstoelen, sportmodellen, strandrolstoelen, zwembadrolstoelen ...


Andere:

  • Orthopedische driewieler: fiets met drie wielen voor personen met verstoord evenwicht of met functiestoornissen van armen of benen.
  • Scootmobiel: soort elektrisch aangedreven scooter met drie of vier wielen. Mag gebruik maken van rijbaan, fietspad en trottoir.
Waar kun je terecht rolstoelen en andere hulpmiddelen voor mobiliteit?

Klik hier voor adressen van rolstoelverstrekkers in je buurt.

VSB/eMOHM: Referentielijsten op productie zijn beschikbaar

Meer info op LinkedIn van Gudrun Cuyt

Lees meer

Word lid!

Er zijn minstens 6 goede redenen om lid te worden van BBOT. Wacht dus niet langer, en sluit snel aan.

Lees meer