Orthopedie is een van de oudste takken van de geneeskunde.

De term is afgeleid van het Griekse 'orthos' (recht) en 'paedos' (kind). Oorspronkelijk hielden orthopedisten zich dan ook voornamelijk bezig met het corrigeren en voorkomen van lichaamsafwijkingen bij kinderen. Vandaag wordt orthopedie gedefinieerd als de wetenschappelijke kennis en behandeling van misvormingen en verminkingen van beenderen, spieren en gewrichten van het menselijk lichaam.

 

 

De allereerste orthopedische hulpmiddelen bestonden uit eenvoudige krukken en spalken. Geleidelijk aan werd het arsenaal uitgebreid met steeds ingewikkelder apparaten. Vooral na de Tweede Wereldoorlog kwam de orthopedie in een ware stroomversnelling: er werden een pak nieuwe materialen en constructietechnieken ontwikkeld. Met als gevolg dat bij de specialisten een behoefte ontstond om informatie te delen en de krachten te bundelen.

 

In 1951 stichtten daarom een twintigtal professionals, onder leiding van Robert Angerhausen, de Beroepsvereniging der Bandagisten en Orthopedisten van België (BBOB). Bedoeling was om zoveel mogelijk vakmensen te verenigen en op die manier samen een macht te vormen die de belangen van de professionals op het vakgebied zou kunnen verdedigen.

 

De jaren vijftig van de vorige eeuw vormde ook een scharnierpunt voor orthopedische schoentechnici. Toen legde Charles Plancke namelijk de basis van het beroep. De vaklieden van dit tijdperk ontsproten uit de schoenambachten (confectie en schoenmakerij). De Belgische Vereniging van Orthopedisten-Orthesisten-Schoentechnici (BVOOS) werd opgericht in 1954.

In 2007 fusioneerde de BBOB met de Belgische Vereniging van Orthopedisten-Orthesisten-Schoentechnici (BVOOS) om samen de Belgische Beroepsvereniging Orthopedische Technologieën (BBOT) te vormen. Vandaag telt de BBOT (in het Frans de Union Professionnelle Belge des Technologies Orthopédiques of UPBTO) 225 leden waarvan 137 actieve leden (99 Nederlandstalige en 38 Franstalige zelfstandige verstrekkers) en 88 andere leden (leveranciers, studenten, technici in dienstverband en ereleden).

 

VSB/eMOHM: Referentielijsten op productie zijn beschikbaar

Meer info op LinkedIn van Gudrun Cuyt

Lees meer

Word lid!

Er zijn minstens 6 goede redenen om lid te worden van BBOT. Wacht dus niet langer, en sluit snel aan.

Lees meer